ciasteczka jaglano-kokosowe

z przepisu wyjdzie około 19 sztuk ciasteczek

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 10 suszonych daktyli
  • łyżka miodu
  • łyżka wiórków kokosowych niesiarkowanych
  • łyżka oleju kokosowego (w postaci stałej)
  • łyżka płatków migdałowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady minimum 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wyjmij z woreczków, przesyp na sitko i przepłucz kilkukrotnie raz zimną raz gorącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego posmaku kaszy.
  2. Daktyle namocz wcześniej w gorącej wodzie (przez ok 15 min) a następnie pokrój bardzo drobno
  3. Kaszę przesyp do garnka, zalej mlekiem, dodaj pokrojone daktyle  i gotuj do momentu aż kasza wchłonie płyn. Jeśli kasza będzie jeszcze zbyt twarda dolej wodę i gotuj jeszcze przez chwilę
  4. Do ugotowanej kaszy dodaj miód, olej (wcześniej rozpuść go umieszczając olej w garnku i podgrzewając), zmielone płatki migdałowe i wiórki. Wszystko porządnie wymieszaj. Uformuj ciasteczka. Posyp startą gorzką czekoladą i opcjonalnie wiórkami

SMACZNEGO

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top