Domowa pizza z patelni – szybki przepis

Większość osób z którymi współpracuję wcześniej stosowało już wiele różnych diet. Najczęściej były to głodówki, detoksy lub diety eliminujące duże grupy produktów spożywczych bez wskazań medycznych. Efekt – powrót do poprzedniej masy ciała lub nawet przekroczenie masy wyjściowej. Co gorsza wiele osób oprócz nadprogramowych kilogramów dodatkowo zyskało zaburzenia odżywiania. Nie mówię tu wyłącznie o anoreksji czy bulimii, ale również o kompulsywnym objadaniu się, ortoreksji i innych reksjach.

Rozumiem, że każdy jest nastawiony na “wyciskanie” kilogramów, ale nieodpowiednio poprowadzona redukcja masy ciała może przysporzyć więcej szkody niż pożytku. Dlatego zanim zaczniesz swoją zmianę nawyków żywieniowych zastanów się bez jakich produktów/potraw nie wyobrażasz sobie życia, bo nowy sposób odżywiania musi być przez Ciebie akceptowalny.

A tymczasem łap przepis na domową, szybką pizzę z patelni 🙂 u mnie w wersji bezmięsnej.

Modyfikuj i żongluj dodatkami według własnych upodobań.

 

 

Składniki:

na ciasto

  • 1 kurze jajo,
  • 3 łyżki mleka (30 ml),
  • łyżka mąki żytniej typ 2000,
  • łyżka mąki pszennej typ 550,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (dosłownie minimalna ilość),
  • oliwa z oliwek do wysmarowania patelni – 1 łyżeczka od herbaty

Dodatki:

  • 2 suszone pomidory,
  • pół mniejszej papryki,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • 2 łyżki tartego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 Łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka (od herbaty) oliwy z oliwek.
  • szczypta mieszanki ziół śródziemnomorskich lub ewentualnie prowansalskich.

Przygotowanie:

Przygotować sos: koncentrat połączyć z 5 g(pół łyżki lub płaska łyżeczka) oliwy, szczyptą soli i połową łyżeczki oregano.
1. Jajo wbić do miski i roztrzepać z mlekiem oraz pół łyżeczki oregano.
2. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszać do utworzenia gładkiej konsystencji.
3. Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy (lub 1 płaską łyżeczkę od herbaty).
4. Masę z jajka, mleka i mąki wylać na patelnie i równomiernie rozprowadzić. UWAGA! Patelnia musi być dobrze nagrzana.
5. Placek smażyć pod przykryciem ok 5 min.
6. Po tym czasie przerzucić go na 2 stroną, zdjąć z ognia.
7. Rozsmarować na nim sos pomidorowy, nałożyć dodatki. Posypać ziołami prowansalskimi lub mieszanką ziół śródziemnomorskich.
8. Patelnię z powrotem położyć na rozgrzanym ogniu i smażyć pod przykryciem kolejne 5 min.
9. Pizzę podawać z solidną porcją zielonolistnych warzyw.

Użyłam patelni o średnicy 24 cm.

 

  • wartość energetyczna: 505 kcal,
  • białko: 26,5 g
  • tłuszcze: 27,4 g
  • węglowodany: 35,5 kcal,
  • błonnik : 7,5 g

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top