domowe pralinki w kilka minut, bez pieczenia

Domowe pralinki daktylowe. Mogą sprawdzić się jako świąteczny deser.  Zamiast  kupować słodycze pełne rafinowanego cukru i tłuszczy trans, możesz wykonać je w zdrowszej wersji. Przepis jest bardzo prosty, więc pralinki powinny wyjść każdemu.

Składniki: (na około 10 sztuk)

szklanka suszonych daktyli bez pestek

garść migdałów lub orzechów włoskich

5 łyżeczek wiórków kokosowych

wiórki/ sezam/kakao – do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 40 min aż napęcznieją.  Orzechy i wiórki zmiel w młynku do kawy. Odlej wodę z daktyli. Zmielone orzechy, wiórki oraz daktyle przełóż do pojemnika blednera i zmiksuj na gładko. Odstaw na 30 min do lodówki. Nastepnie schłodzoną masę uformuj w kształt kulek i obtocz w sezamie, kakao oraz wiórkach.

jedna pralinka zawiera

60 kcal, 1g białka, 2,5g tłuszczu oraz 8,5g węglowodanów

SMACZNEGO!

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top