gofry pełnoziarniste

 

Dzisiaj serwuje przepis na pełnoziarniste gofry. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie w towarzystwie truskawek, płatków migdałowych i wiórków kokosowych

Przepis na 5 gofrów

Składniki:

1 jajo

50ml oleju

pół łyżki miodu

szklanka mleka

szklanka mąki pełnoziarnistej typ 1850

pół szklanki mąki pszennej typ 650

łyżeczka proszku do pieczenia

olej do posmarowania gofrownicy

Dodatki: truskawki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe niesiarkowane

 

Sposób Przygotowania

Uwaga! Staraj się dodawać składniki w podanej kolejności.

Do miseczki wbij jajko, dodaj olej oraz miód. Przy pomocy miksera zmiksuj porządnie wszystkie składniki. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo mleko oraz mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gofrownicę porządnie rozgrzej i używając silikonowego pędzelka wysmaruj cienko olejem. Przy pomocy łyżki nakładaj porcje ciasta (nie za dużo, aby po zamknięciu gofrownicy nie wypłynęło). Zamknij urządzenie i piecz przez około 4 minuty. Ja trzymałam gofry do momentu, aż z gofrownicy przestała ulatniać się para. Następnie upieczone gofry wyjmij i przestudź na kratce, najlepiej w pozycji pionowej.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – moja propozycja to truskawki, płatki migdałowe i wiórki 🙂

 

SMACZNEGO

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top