jak zrobić przepyszny bulion warzywny

Odpowiednio przygotowany bulion warzywny to sekret udanych zup krem.

W tym wpisie pokażę Wam jak ja przygotowuję bazę do tych eksperymentów 😉

 

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • kilka pietruszek korzeniowych i jedna duża nać
  • pół dużego pora
  • pół korzenia selera
  • nać selera
  • pół dużej cebuli
  • kilka gałązek lubczyku
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • odrobina soli
  • liść laurowy
  • 2,5 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem kuchenki. Warzywa umyj. Marchew, pietruszkę, selera obierz i pokrój w słupki. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy.  Gotuj ma małym ogniu przez około 3- 4h. Bulion najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc- wówczas nabierze jeszcze większego smaku i mocy 🙂

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top