kotleciki z kurczaka z warzywami w towarzystwie brokułowego puree

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pieczone, aromatyczne kotleciki z kurczaka z warzywami w towarzystwie brokułowego puree i pomidorków. Częstujcie się 🙂

Składniki (z przepisu wyjdzie około 9 kotlecików)

pojedyncza pierś z kurczaka

pół cukinii

pół papryki

pół cebuli

1 jajo

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki pszennej typ 1850

łyżka oliwy

paczka mrożonych brokułów

łyżeczka masła

2 ząbki czosnku

przyprawy : papryka słodka, papryka ostra, sól, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania

Mięso zmielić lub bardzo drobno pokroić. Warzywa umyć. Cukinię obrać. Paprykę, cukinię, cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso i warzywa połączyć, dodać jajo, mąkę kukurydzianą i pszenną oraz przyprawy. Wszystko wymieszać ze sobą. Uformować kotleciki. Kotlety wyłożyć na blachę, posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min. W międzyczasie ugotować brokuły – następnie przełożyć je do misy blendera i zblendować z łyżeczką masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Upieczone kotlety podawać z brokułowym puree i ulubionymi pomidorkami ( ja puree dodatkowo posypałam płatkami migdałowymi).

SMACZNEGO

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top