kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko- kwaśny podawany z ryżem basmati, jaśminowym, brązowym  ugotowanym al dente lub ulubioną kaszą

 

Składniki(na około 7 porcji widocznych na zdjęciu)

– 2 ząbki czosnku
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 1 duża papryka
– 2 dość grube plastry ananasa
– 2 marchewki
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 3 łyżki wody
– 1,5 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
– 4 łyżeczki ksylitolu
– pół cebuli

– bazylia, zioła prowansalskie, pieprz do smaku
– 200 g ryżu lub kaszy

-łyża oliwy

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw (u mnie słodka papryka, tymianek, bazylia), włóż do worka do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok 30 min. W międzyczasie paprykę pokrój w kosteczkę, marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki  lub paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Ananasa obkrój ze skóry, pokrój na kawałki i usuń twardy głąb ze środka. Ocet winny wymieszaj z ksylitolem i 3 łyżkami wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną drobno cebulkę. Dodaj paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smaż przez ok. 4 minuty. Dodaj ananasa, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Zwiększ ogień, dodaj passatę i wlej ocet z wodą i ksylitolem, duś warzywa pod przykryciem do momentu aż będą miękkie (ok 20 min), w razie konieczności dolej wodę. Pod koniec duszenia dodaj upieczone mięso z piersi kurczaka i całe danie duś jeszcze chwilkę.

Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą

SMACZNEGO

 

* * inspiracja na potrawę została zaczerpnięta i zmodyfikowana z portalu kwestia smaku.com

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top