kurczak w pomidorach ze szparagami

 

Maj to najlepszy miesiąc na szparagi. Z tej okazji łapcie przepis na szybkiego kurczaka w pomidorach ze szparagami.

Szparagi są bogactwem błonnika, kwasu foliowego,  witaminy A, witaminy K oraz potasu.

Pamiętajcie tylko, że sezon na szparagi trwa dość krótko – od połowy kwietnia, początku maja do lipca.

Dlatego

spieszcie kupować szparagi  tak szybko odchodzą 🙁

Składniki (na dwie porcje widoczne na zdjęciu)

  • 200g piersi z kurczaka
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 5 suszonych pomidorów
  • szklanka bulionu (ja dodałam szklankę wody z suszonymi warzywami zakupionymi na wagę)
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia, zioła prowansalskie, słodka lub ostra papryka
  • 500g szparagów
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowani

  1. Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami (bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka), natrzyj nimi piersi z kurczaka, odstaw do lodówki na około 30 min.
  2.  Od szaragów odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do lekko osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 7-10     min (czas licz od momentu wrzenia wody) a następnie przecedź przez sitko.
  3. W międzyczasie piersi przełóż na patelnię, zalej bulionem ( lub wodą z suszonymi warzywami). Gotuj pod                          przykryciem  przez około 10 min.  Dodaj passatę, dużo suszonej bazylii, ziół prowansalskie, przeciśnięty przez praskę  czosnek i pokrojone suszone pomidory. Duś wszystko jeszcze przez około 20 min. Dorzuć ugotowane szparagi. Całość     duś jeszcze chwilę pod przykryciem (około 5-7 min). Danie możesz podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

SMACZNEGO!

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top