marmolada dyniowo-pomarańczowa

Idealna do wypieków, jako dodatek na kanapki z białym serem oraz do koktajli. U mnie zdecydowanie będą królowały te ostatnie 🙂

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 duże pomarańcze
  • sok z 2 cytryn
  • 3 szklanki wody
  • szklanka ksylitolu
  • można opcjonalnie dodać cynamon

Sposób przygotowania

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz obieraczką do warzyw, usuń pestki. Pokrój w kostkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez około 35 min. Pomarańcze umyj, obierz ze skórki,pokrój. Upieczoną dynię wraz z pomarańczami przełóż do garnka, dodaj sok z cytryn. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając.  Po tym czasie dynia powinna się rozpadać. Dodaj ksylitol i gotuj jeszcze przez około 15 min.Gorącą marmoladę przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

SMACZNEGO

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top