Panna cotta z musem truskawkowym – niebo w gębie

Panna cotta i truskawki – zestaw idealny … i prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂 u mnie oczywiście bez rafinowanego cukru.

Przepis na 3 duże porcje (takie jak na zdjęciu), ale proponuję panna cottę nalewać do mniejszych szklaneczek 🙂

Składniki:    

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka (ok 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka agaru (można użyć żelatyny, z tym, że trzeba bedzie jej dodać ok 3 łyżeczek)
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 płaska łyżka miodu                                                                                                                            oraz szklanka truskawek na mus ( ja użyłam mrożonych)

Sposób przygotownia:

Agar/żelatynę dodaj do mleka i rozpuść.Do rondelka wlej śmietanę, dodaj rozpuszcozny w mleku agar/żelatynę . Laskę wanilii przetnij na pół i nożem wyjmij z niej pestki. Dodaj je do śmietanki i zagotuj (cały czas mieszając). Następnie poczekaj aż śmietanka trochę przestygnie, dodaj miód i przelej do pucharków. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy masa zgęstnieje dodaj na wierz mus truskawkowy (po prostu zmiksowane truskawki).

SMACZNEGO!

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top