pełnoziarniste pierogi giganty

Pierogi pełnoziarniste wyłamujące się z tradycji 🙂 ponieważ zamiast kapusty i grzybów znajdziecie w nich szpinak i fetę.

Składniki (na około 11 gigantycznych pierogów)

  • 230g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200ml ciepłej wody
  • 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • pół kostki sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • kilka szczypt soli
  • kilka szczypt pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu. Szpinak przełóż na patelnię i smaż aż do momentu odparowania wody, dodaj kilka szczypt pieprzu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną fetę, smaż jeszcze kilka minut mieszając aż feta się delikatnie rozpuści.

Gdy farsz jest gotowy przejdź do zagniatania ciasta.
Na stolnicę wysyp mąkę i tymianek, stopniowo dodaj bardzo ciepłą wodę a na końcu oliwę i zagnieć ciasto, które powinno być w miarę luźne.

Przed rozwałkowaniem stolnicę posyp mąką
Ciasto rozwałkuj na ok 3 mm placek i wytnij koła, następnie ułóż na nie porcje szpinaku i zlep. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej, lekko osolonej wody i gotuj przez około 5 min, do momentu wypłynięcia pierogów.

SMACZNEGO.

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top