kotlety z piersi kurczaka w sezamie zapiekane w “panierce” z jajka

Szybko, prosto, smacznie … czyli tak jak lubię. Mam nadzieję, że Ty również.

Składniki ( na około 4 porcje)

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sezamu
  • dwie 100-gramowe paczki ryżu brązowego
  • pół paczki mrożonej włoszczyny
  • pół łyżeczki tymianku, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania

Pierś pokrój na 4 platry, delikatnie je rozbij, posól i popieprz. Jaja rozbij i roztrzep z dodatkiem przypraw (tymianku i słodkiej papryki). Plastry kurczka obtocz w jajku a następnie w sezamie, przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 min. Po tym czasie kotleciki zalej pozostałą częścią jaj i piecz jeszcze przez około 15 min do momentu ścięcia białka.

W międzyczasie, w lekko osolonej wodzie, ugotuj ryż. Włoszczyznę wrzuć na patelnię i smaż przez około 7 min. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, zioła prowansalskie i podsmażaj przez około 5 min, ciągle mieszając.

Pieczoną pierś z kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu z warzywami

SMACZNEGO!

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top