placki z dyni

Idealnie puszyste placki z dyni polecają się na śniadanie lub podwieczorek.

składniki:(na około 15 małych placuszków)

200g  musu z dyni – szklanka

pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

pół szklanki mąki pszennej typ 550

pół łyżki ksylitolu (można pominąć, wtedy placki wyjdą mniej słodkie)

2 jajka

łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Wymieszaj mus z dyni z jogurtem naturalnym, następnie dodaj jajka, olej, ksylitol, wymieszaj. Dodaj mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie na gładką i jednolitą masę.  Rozgrzej patelnię do smażenia beztłuszczowego. Nakładaj po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione (około 2,5 min z jednej i 2 min z drugiej strony).

Placki możesz podawać z cynamonem, cukrem pudrem z ksylitolu/erytrolu lub musem z mrożonych truskawek.

Placki można również przygotować w wersji bezglutenowej zmieniając mąki pszenne na  mąkę ryżową.

Smacznego!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top