placki z dyni

Idealnie puszyste placki z dyni polecają się na śniadanie lub podwieczorek.

składniki:(na około 15 małych placuszków)

200g  musu z dyni – szklanka

pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

pół szklanki mąki pszennej typ 550

pół łyżki ksylitolu (można pominąć, wtedy placki wyjdą mniej słodkie)

2 jajka

łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Wymieszaj mus z dyni z jogurtem naturalnym, następnie dodaj jajka, olej, ksylitol, wymieszaj. Dodaj mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie na gładką i jednolitą masę.  Rozgrzej patelnię do smażenia beztłuszczowego. Nakładaj po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione (około 2,5 min z jednej i 2 min z drugiej strony).

Placki możesz podawać z cynamonem, cukrem pudrem z ksylitolu/erytrolu lub musem z mrożonych truskawek.

Placki można również przygotować w wersji bezglutenowej zmieniając mąki pszenne na  mąkę ryżową.

Smacznego!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top