Przepis na pancakes z truskawkami

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pancakes z owocami sezonowymi i ricottą. Ilość składników podana jest na 3 porcje 🙂 Smacznego!


Pankejki z truskawkami i ricottą

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki pszennej do naleśników (typ 750 lub 650)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej typ 550 – łącznie około 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo kurze całe
  • 1 mały, bardzo dojrzały banan, aby nadać słodyczy
  • pół opakowania (125 g) ricotty
  • 1 szklanka mleka 2% lub napoju sojowego

Sposób przygotowania

  1. Mąki i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą.
  2. Banana obierz. Zmiksuj go z mlekiem, jajkiem i ricottą przy pomocy blendera.
  3. Mokre składniki powoli i stopniowo dodawaj do suchych. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
  4. Kiedy składniki zmieszasz ze sobą, możesz dodatkowo je zmiksować, aby pozbyć się grudek (w końcu blender i tak już jest brudny :))
  5. Rozgrzej teflonową patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto. Powinno się nieco rozlać, a następnie gwałtownie zatrzymać.
  7. Kiedy na powierzchni pankejka pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  8. Pankejki smaż na ŚREDNIM ogniu. Zbyt duży ogień może spowodować, że pankejki szybko spalą się na wierzchu i będą surowe w środku.
  9. Podawaj z ulubionymi owocami. Ja swoją porcję polałam dodatkowo łyżeczką miodu.
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top