Przepis na pancakes z truskawkami

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pancakes z owocami sezonowymi i ricottą. Ilość składników podana jest na 3 porcje 🙂 Smacznego!


Pankejki z truskawkami i ricottą

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki pszennej do naleśników (typ 750 lub 650)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej typ 550 – łącznie około 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo kurze całe
  • 1 mały, bardzo dojrzały banan, aby nadać słodyczy
  • pół opakowania (125 g) ricotty
  • 1 szklanka mleka 2% lub napoju sojowego

Sposób przygotowania

  1. Mąki i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą.
  2. Banana obierz. Zmiksuj go z mlekiem, jajkiem i ricottą przy pomocy blendera.
  3. Mokre składniki powoli i stopniowo dodawaj do suchych. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
  4. Kiedy składniki zmieszasz ze sobą, możesz dodatkowo je zmiksować, aby pozbyć się grudek (w końcu blender i tak już jest brudny :))
  5. Rozgrzej teflonową patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto. Powinno się nieco rozlać, a następnie gwałtownie zatrzymać.
  7. Kiedy na powierzchni pankejka pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  8. Pankejki smaż na ŚREDNIM ogniu. Zbyt duży ogień może spowodować, że pankejki szybko spalą się na wierzchu i będą surowe w środku.
  9. Podawaj z ulubionymi owocami. Ja swoją porcję polałam dodatkowo łyżeczką miodu.
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top