Dziś przychodzę do Was z przepisem na pancakes z owocami sezonowymi i ricottą. Ilość składników podana jest na 3 porcje 🙂 Smacznego!

Składniki
- 0,5 szklanki mąki pszennej do naleśników (typ 750 lub 650)
- 0,5 szklanki mąki pszennej typ 550 – łącznie około 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo kurze całe
- 1 mały, bardzo dojrzały banan, aby nadać słodyczy
- pół opakowania (125 g) ricotty
- 1 szklanka mleka 2% lub napoju sojowego
Sposób przygotowania
- Mąki i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą.
- Banana obierz. Zmiksuj go z mlekiem, jajkiem i ricottą przy pomocy blendera.
- Mokre składniki powoli i stopniowo dodawaj do suchych. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
- Kiedy składniki zmieszasz ze sobą, możesz dodatkowo je zmiksować, aby pozbyć się grudek (w końcu blender i tak już jest brudny :))
- Rozgrzej teflonową patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto. Powinno się nieco rozlać, a następnie gwałtownie zatrzymać.
- Kiedy na powierzchni pankejka pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
- Pankejki smaż na ŚREDNIM ogniu. Zbyt duży ogień może spowodować, że pankejki szybko spalą się na wierzchu i będą surowe w środku.
- Podawaj z ulubionymi owocami. Ja swoją porcję polałam dodatkowo łyżeczką miodu.
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.