Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

Zupa krem z soczewicy to idealny pomysł na sycący i odżywczy obiad.

Soczewica

  • jest dobrym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
  • czerwona soczewica zawiera  sporo lizyny – aminokwasu wykorzystywanego do budowy białek mięśniowych. 
  • zawiera sporo kwasu foliowego i potasu

i co najważniejsze – czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia i gotuje się  zaledwie 15 minut 🙂

 Składniki (na 4 porcje)
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 średnie czerwone papryki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 szklanek wrzątku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: pieprz, kumin, kolendra, szczypta soli, bazylia
Sposób przygotowania

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na 3-4 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.  Skrop oliwą i piecz w 200st z funkcją grill około 20 minut, aż skórka papryki będzie miała czarne plamy.

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę . Przełóż ją do garnka, dodaj odrobinę wody i duś około 3 minuty. Dodaj przyprawy (kolendrę, kumin, zioła prowansalskie). Duś jeszcze wszystko kilka minut. Wsyp soczewicę, dokładnie wymieszaj z cebulą i przyprawami, a następnie zalej wrzątkiem. Gotuj około 15 minut.

Upieczoną paprykę  wrzuć do miseczki, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek  Wszystko miksujemy na gładką pastę. Pastę paprykowo-czosnkową dodaj do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i dopraw do smaku solą lub innymi przyprawami (można wedle uznania dodać też więcej czosnku).

Zupę można posypać natką pietruszki

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top