rozgrzewająca zupa krem z dyni i pomidorów

Zupy krem są jednym z moich ulubionych dań.  Poprzednie podejścia do tego dania nie były spektakularne – zupa była taka nijaka, bez smaku. Jednak ostatnio odkryłam, że sekret zup krem tkwi w dobrym bulionie. W końcu udało się stworzyć danie, które zadowoliło moje kubki smakowe. Mam nadzieje, że i Tobie przypadnie do gustu.

Dynię, cebulę i pomidory polecam wcześniej upiec, wówczas zupa będzie bardziej aromatyczna.

 

Składniki:

  • 600g obranej dyni (bez pestek)
  • 2 pomidory
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (jeśli zupa będzie za gęsta można dodać więcej)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ksylitolu
  • Przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, bazylia, pieprz, kolendra)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Dynię pokrój na kawałki, pomidory przekrój na pół, cebulę przekrój na pół.  Dynię, pomidory (rozcięciem do góry) i cebulę wyłóż na blachę piekarnika , piecz przez około 45 min.

Upieczone i ostudzone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki i przyprawy, zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Dodaj jogurt naturalny i zagotuj.  Zupę możesz udekorować nasionami słonecznika lub płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top