Sałatka z kurczakiem i grillowaną gruszką

 

 

Składniki (na jedną porcję)
  • 100 g piersi z kurczaka/indyka,
  • pół gruszki,
  • pół zielonego ogórka,
  • 1-2 łyżki cebuli pokrojonej w piórka,
  • kilka liści sałaty,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych,
  • łyżka migdałów,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2- 3 szczypty soli ziołowej,
  • 3 szczypty suszonego tymianku,
  • 2-3 szczypty oregano oraz suszonej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina oleju do wysmarowania patelni.
  • pół kubeczka jogurtu greckiego 0%.

Czy produkty light są złe? Jak to w dietetyce bywa, odpowiedź brzmi “to zależy”. O produktach typu light, jeszcze w tym tygodniu pojawi się wpis na moim Facebooku o tutaj.

Sposób przygotowania
  1. Mięso rozbij, dopraw słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Odstaw do lodówki na minimum 30 miniut.
  2. Gruszkę obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  3. Patelnię grillową wysmaruj cienko oliwą lub olejem rzepakowym – najlepiej użyj to tego pędzelka.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej, a następnie grilluj na niej plasterki gruszki (około 3-4 minuty z każdej strony),
  5. To samo zrób z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że czas jego grillowania będzie nieco dłuższy i zależeć będzie od grubości mięsa. Im cieńszy kawałek, tym krótszy czas grillowania.
  6. Ogórka pokrój w plasterki, sałatę porwij, a pomidorki przekrój na pół.
  7. Warzywa zmieszaj ze sobą i dopraw solą ziołową.
  8. Ułóż na nich zgrillowaną gruszkę i kurczaka.
  9. Posyp pokruszonymi migdałami.
  10. Sałatkę dodatkowo podawałam z jogurtem greckim wymieszanym ze szczyptą soli ziołowej, oregano i bazylią oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top