sałatka z tuńczykiem – prosta i szybka w przygotowaniu

sałatka z tuńczykiem, kaszą bulgur i warzywami. Czas przygotowania 10 min+ 20 min oczekiwania, aż kasza dojdzie do sypkości.  Idealna na obiad lub kolację.

Składniki ( na porcję widoczną na zdjęciu)

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy bulgur
  • łyżka tuńczyka w sosie własnym (z wody)
  • pół zielonego ogórka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3-4 łyżeczki posiekanej cebulki
  • pół papryki
  • sól, pierz, zioła prowansalskie
  • 3 garście świeżej bazylii + 2 łyżeczki nasion słonecznika+ łyżka oleju

Sposób przygotowania

1.Bazylię posiekaj drobno, wymieszaj z nasionami słonecznika i olejem. Możesz przygotować również pesto – blendując wszystko na gładką masę.

2. Warzywa pokrój

3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z warzywami, tuńczykiem i bazyliowym pesto. Dopraw do smaku.

Sałatkę można zapakować do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy/szkoły.

Jak ugotować kaszę bulgur?

Kaszę należy wrzucić do wrzącej wody w stosunku 1:2 i gotować przez około 4 minuty, następnie pozostawić przez 20 min, aż kasza dojdzie do sypkości.

SMACZNEGO!

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top