Snickers w słoiku

Deser a’la Snickers, w słoiku. Jest na prawdę sycący i KALORYCZNY 🙂 ale jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, nie masz cukrzycy czy insulinooporności, to nie musisz się go obawiać 🙂

 

Energia: 543 kcal; białko: 10,5 g, tłuszcze: 11,4g, węglowodany: 103 g

 

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • daktyle suszone- 10 sztuk
  • 2 łyżeczki miodu pszczelego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • pół łyżki orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wcześniej wrzątkiem na minimum 30 min.

2.Pozbądź się gorzkiego posmaku kaszy jaglanej. Przepłucz ją kilkukrotnie – raz gorącą raz zimną wodą. Następnie kaszę wodą w ilości 1 (kasza): 2 (woda) i gotuj do momentu rozgotowania. Kiedy kasza przestygnie do ok 40 stopni Celsjusza, dodaj miód i wymieszaj.  Kaszę zbledniej na gładki mus.

2.  Daktyle dokładnie zblenduj na mus

3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej

4. Orzechy pokrusz

5. Do słoiczka nałóż na zmianę warstwy kaszy, karmelu z daktyli, czekolady i orzeszków

6. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

UWAGA! Powyższa potrawa ma wysoki indeks i ładunek glikemiczny dlatego nie jest polecana osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top