Szybkie curry, to idealna inspiracja na prosty obiad. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską. Kompozycja przypraw w sosie curry może być zróżnicowana w zależności od regionu. Najczęściej dodaje się do niego imbir, kurkumę, chili, sól oraz kumin.
Curry – przepis na dwie porcje
- 200 g piersi z kurczaka (+ ostra i słodka papryka oraz sól ziołowa do zamarynowania),
- 200 g śmietanki 18% (oczywiście zamiast śmietanki można dodać mleko kokosowe. Ja go niestety na ciepło nie toleruję, dlatego w przepisie jest śmietanka),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 i 1/3 łyżeczki curry,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 2-3 szczypty mielonej chili (można dodać więcej, jeśli lubisz bardziej ostre potrawy),
- szczypta kuminu,
- szczypta soli ziołowej,
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 100 g ryżu parboiled,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odłóż na minimum 20 min do lodówki.
- Na głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę/olej i przesmaż pokrojony drobno czosnek.
- Następnie dodaj chili i smaż przez około 1 minutę, po tym czasie dodaj łyżeczkę curry i smaż jeszcze około minutę.
- Dodaj śmietankę oraz 1/3 łyżeczki curry, sól, imbir oraz sok z limonki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 min (do momentu, aż kurczak będzie miękki).
- Potrawę przełóż do miseczki, posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem i koniecznie z ulubionymi warzywami!! Ja dodatkowo ugotowałam brokuła.
SMACZNEGO!
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.