Sos curry z kurczakiem

Szybkie curry, to idealna inspiracja na prosty obiad. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską. Kompozycja przypraw w sosie curry może być zróżnicowana w zależności od regionu. Najczęściej dodaje się do niego imbir, kurkumę, chili, sól oraz kumin.

Curry – przepis na dwie porcje

  • 200 g piersi z kurczaka (+ ostra i słodka papryka oraz sól ziołowa do zamarynowania),
  • 200 g śmietanki 18% (oczywiście zamiast śmietanki można dodać mleko kokosowe. Ja go niestety na ciepło nie toleruję, dlatego w przepisie jest śmietanka),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 i 1/3 łyżeczki curry,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2-3 szczypty mielonej chili (można dodać więcej, jeśli lubisz bardziej ostre potrawy),
  • szczypta kuminu,
  • szczypta soli ziołowej,
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 100 g ryżu parboiled,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odłóż na minimum 20 min do lodówki.
  2. Na głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę/olej i przesmaż pokrojony drobno czosnek.
  3. Następnie dodaj chili i smaż przez około 1 minutę, po tym czasie dodaj łyżeczkę curry i smaż jeszcze około minutę.
  4. Dodaj śmietankę oraz 1/3 łyżeczki curry, sól, imbir oraz sok z limonki.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 min (do momentu, aż kurczak będzie miękki).
  6. Potrawę przełóż do miseczki, posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem i koniecznie z ulubionymi warzywami!! Ja dodatkowo ugotowałam brokuła.

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top