sałatka colesław z majonezem bez jajek

Majonez bez jajek

Składniki

  • pół dojrzałego, miękkiego awokado
  • szklanka ciecierzycy z puszki (po odlaniu z zalewy)
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsącz dokładnie z zalewy. Awokado przekrój na pół i wydrąż środek. Awokado, ciecierzycę, sól, cukier,musztardę i ocet przełóż do misy blendera. Całość zacznij dokładnie blendować dolewając powolutku tyle wody, żeby konsystencja i gęstość przypominały tę majonezową. Blenduj kilka minut do uzyskania kremowego musu. Tak przygotowany “majonez” można przechowywać  w lodówce około 3-4 dni.

Surówka Colesław
  • 1/4 białej kapusty
  • pół cebuli
  • 1 duża marchewka
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka soku z cytryny (lub więcej w zależności od preferencji)
  • koper (u mnie mrożony) do posypania
  • 2-3 łyżki majonezu bez jajek

Sposób przygotowania

Kapustę umyć i obrać zewnętrze liście a następnie cieniutko poszatkować.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać przyprawy, ocet sok z cytryny oraz majonez. Wszystko porządnie wymieszać i na koniec posypać koprem.

SMACZNEGO

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top