świąteczne pierniczki

Święta tuż tuż więc czas na pierniczki 🙂 dzisiejszy wpis ucieszy przede wszystkim osoby będące na diecie bezglutenowej. Wykonanie ciasta zajęło mi 10 min + 30 min “leżakowania” w lodówce + 10 min wycinania + 8 min pieczenia. Można je upiec przed samymi Świętami, ale ja polecam zrobić to wcześniej i odłożyć do szczelnego opakowania, aby nabrały charakteru 🙂

Składniki:

1,5 szklanki mąki ryżowej

szklanka mąki kukurydzianej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

UWAGA, jeśli chorujesz na celiakię uważaj na śladowe ilości glutenu w sodzie i proszku, wybieraj te certyfikowane bezglutenowe

5 łyżek miodu

łyżeczka kakao

2 łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki imbiru

pół łyżeczki kardamonu

2 jajka

100 g masła

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej wszystkie mąki. Dodaj sodę, proszek i przyprawy. Wymieszaj. Dodaj jaja, roztopione masło oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj dłońmi przez około 10 minut. Schowaj do lodówki na około 30 minut. Rozwałkuj ciasto na blacie (koniecznie blat wcześniej posyp mąką). Wytnij pierniczki w dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach przez około 8-10 min.

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top