Szakszuka z kukurydzą i serem Grana Padano

Uwielbiasz jajka,ale znudziła już Ci się tradycyjna jajecznica? Spróbuj szakszuki – czyli jajka gotowanego w pomidorach. U mnie z dodatkiem kukurydzy i tartego sera grana padano. Możesz ją również podawać z fasolą, z dodatkiem awokado lub czerwonej papryki. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych pomidorów. Ja w przepisie użyłam krojonych pomidorów z kartonika.

Składniki:

  • 200 g krojonych pomidorów z kartonika,
  • pół małej cebulki,
  • 1 kurze jajo
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 2 łyżki tartego sera grana padano (można zamienić na parmezan lub inny żółty ser),
  • łyża oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól morska, pieprz, kmin rzymski i mieszanka ziół śródziemnomorskich do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulkę i czosnek.
  2. Dodaj kmin rzymski. Smaż kilka sekund.
  3. Dodaj pomidory. Kiedy sos zgęstnieje (po około 4-6 minutach) dopraw solą i pieprzem.
  4. Odstaw pomidorki na bok patelni. W przygotowane zagłębienie wbij jajo.
  5. Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
  6. Patelnię zdejmij z ognia.
  7. Szakszukę posyp serem i kukurydzą oraz mieszanką ziół śródziemnomorskich.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza:

energia: 352 kcal

białko: 19 g

tłuszcze: 24 g

węglowodany: 12 g

błonnik pokarmowy: 4,5 g

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top