W związku z tym,iż pogoda w ostatnim czasie nie zachęcała do robienia grilla, ja zrobiłam go sobie w swoim stylu :). Szaszłyki są jedną z moich najbardziej ulubionych potraw grillowych – postanowiłam je zatem… upiec w piekarniku.
Składniki ( z przepisu wyszło mi 6 szaszłyków)
- 100 g piersi z kurczaka,
- pół papryki,
- pół czerwonej cebulki,
- 5 pieczarek,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona + łyżka oliwy z oliwek
Na sos jogurtowy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 szczypty curry, 2 szczypty suszonej bazylii, szczypta oregano, 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania
Oliwę wymieszaj z przyprawami. Zamarynuj w niej kurczaka przez co najmniej 2 h.
Paprykę i pieczarki pokrój. Kurczaka oraz warzywa nadziewaj na szaszłyki. Piecz prze około 40 min w pierniku nagrzanym do 180 stopni.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i podawaj z nim szaszłyki.
Ja swoje szaszłyki serwowałam z ugotowanymi w skórce ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.