szybkie leczo z kurczakiem

Zapraszam na – leczo z kurczakiem podawane w towarzystwie kaszy (u mnie – gryczana niepalona). Kilka słów na jej temat poniżej 🙂

Czy wiesz, że kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz? Zawiera sporo błonnika (prawie 6g na 100g produktu). W 100g kaszy gryczanej znajduje się 218 mg magnezu, co pokrywa ponad połowę zapotrzebowania na ten pierwiastek u zdrowych, dorosłych osób. Ponadto znajdziemy w niej sporo potasu i witamin z grupy B. Gryka jest również zbożem naturalnie bezglutenowym oraz posiada niski indeks glikemiczny (co oznacza, że  powoduje stopniowy wzrost i spadek glukozy we krwi, nie powując tym samym dużych wahań “cukru” w porównaniu np. do białego pieczywa).

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • do smaku: pieprz, oregano, słodka papryka, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij ją na łyżce oliwy. Paprykę pokrój w piórka i dodaj do cebulki. Dodaj przecier pomidorowy, przecisnięty przez praskę czosnek i odrobinkę wody. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 7 min. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w talarki (w razie konieczności dolej wody) oraz wrzuć wszystkie przyprawy uzwględniając swoje preferencje smakowe. Leczo dalej duś pod przykryciem do momentu  aż warzywa zrobią się miękkie. W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż kurczaka. Następnie (pod koniec duszenia kiedy cukinia i papryka będą już miekkie) dodaj pokrojone w kostkę pomidory i mięso dusząc jeszcze wszystko przez około 5 minut.

SMACZNEGO!

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top