zapiekanki cukiniowe

 

Składniki (na około 4 porcje widoczne na zdjęciu)

  • 500g mielonego mięsa z kurczaka/indyka
  • 4 średnie cukinie
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu
  • 1 duży pomidor
  • 2 kulkii mozzarelli
  • + ulubione przyprawy (u mnie dużo bazylii, odrobina ksylitolu do przełamania kwaśnego smaku passaty oraz pieprz)

Sposób przygotowania

Mięso doprawić ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do mięsa mielonego. Przesmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z ognia. Dodać passatę pomidorową, przyprawy i posiekaną cebulkę oraz pokrojoną mozzarellę (1 kulkę) i ugotowany na półtwardo ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrać miąższ ze środka, pozostawiając około 1/2 cm brzeg. Połówki cukinii doprawić solą. Cukinię nafaszerować. Ułożyć plasterki pomidora i posypać serem. Nafaszerowaną cukinię zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 min.

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top