Zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami

 

Meksykańska zupa z kurczakiem i pieczarkami.

 

Składniki  ( na 4 porcje)

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka – 1 pojedyncza pierś,
  • 400 g pomidorów krojonych w kartoniku,
  • pół małej cebuli,
  • 150 g papryki ( 1 średnia sztuka),
  • 140 g kukurydzy (1 mała puszka),
  • 200 g pieczarek (około 10 sztuk),
  • 10 g oliwy z oliwek ( 1 łyżka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka kminku rzymskiego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • szczypta mielonej papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego.

Bulion można zamienić na wodę i dodać więcej przypraw.
Kaszę jaglaną należy przepłukać raz zimną raz ciepłą, aby pozbyć się goryczki. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.

1. Mięso kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę i plasterki czosnku szklimy na oliwie.
3. Po chwili dodajemy wszystkie sypkie przyprawy oprócz soli oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
4. Prażymy 1-2 minuty, po czym dokładamy mięso i pokrojone w plasterki pieczarki i cały czas mieszając, smażymy, aż mięso lekko zbrązowieje.
5. Dodajemy pomidory i bulion lub wodę. Po 15 minutach gotowania na wolnym ogniu dorzucamy kukurydzę oraz kaszę wypłukaną pod bieżącą wodą. Gotujemy przez kolejne dwadzieścia minut i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny/limonki.
6. Podgrzewamy 2 minuty i przelewamy do naczynia. Podajemy ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top